sobota 10. března 2012

Druhý filmový večer

Dlouho jsem nenapsal žádnou filmovou recenzi a tak to napravím a napíšu hned tři. Včera jsem pořádal filmový večer a výběrem filmů byl pověřen Jindřišek a musím říct, že vybral znamenitě.
První film se jmenoval Mrazivé Peklo. Jindra ho vybral jako startovací oddechovku a tento film se nám zavrtal tak hluboko do našich mozků, že jsme si od tvůrce a režiséra Paula Zillera museli zcela mimo plán dát ještě jednu lahůdku a to Mořskou Bestii.
Mrazivé Peklo má oficiální označení horor a jeho hodnocení na ČSFD (32%) dávalo tušit skutečné umění. Dlouho, ale opravdu dlouho jsem se tak nezasmál. Příšerné herecké výkony, nesmyslné dialogy, kterými jsme se navzájem rozesmávali ještě pozdě v noci, doplňovaly počítačové triky dělané na Didaktiku M. Nesmím zapomenout na celkovou nelogičnost děje, spoustu nepřesností a hovadin a příšera, které se prostě nejde bát. Scénář asi napsal nějaký blázen na záchodě během vleklého průjmu. Udivuje mě, na co všechno se dnes dávají peníze. Nicméně tento „žetkový“ film opravdu doporučuji shlédnout. Nejlépe v partě více lidí, protože se opravdu pobavíte.

Další film se jmenoval Experiment. Zajímavý a kvalitně zpracovaný film. Adrien Brody a Forest Whitaker odvádějí uvěřitelný výkon a film nemá hluchá místa. Zajímavější než film samotný je ale téma. Film je o Stanfordském vězeňském experimentu. Ve zkratce jde o to, že skupina dobrovolníků je náhodně rozdělena na vězně a dozorce. Vše nabere šílené obrátky, když dozorci kvůli udržení pořádku, začnou vězně ponižovat a pak dokonce mučit. Celý projekt musel být předčasně ukončen. Film opravdu nutí k zamyšlení nad povahou člověka a nad tím, čeho všeho je rozumný a morální člověk pod tlakem schopen. Díky za tento pohled.
Poslední film byl také na vážné a zajímavé sociální téma. Jmenoval se Náš Vůdce a byl natočen na základě skutečných událostí. I když jsme byli už značně unaveni, nedalo se tento kvalitní německý film nedokoukat. Díky němu máme s Jindrou nový pozdrav. :-)
Všechny tyto tři filmy stojí za to vidět. Děkuji všem zúčastněným a těším se na další filmový večer.

Žádné komentáře:

Okomentovat