neděle 9. ledna 2011

Do sraček a zase zpět

O tomto tématu už jsem psal a tak se budu asi opakovat. Přemýšlím o tom, proč je dnešní doba tak psychicky náročná. Podle statistik je dnes mnohem větší procento sebevražd, než dřív a podle výzkumů také klesá pocit štěstí. Nechápu sice, jak se tohle měří, ale výsledky z toho jsou až šokující.
Dříve, nebo dnes někde v méně rozvinuté části světa, kde je každodenní problém sehnat něco k snědku a kde smrt může přijít kdykoliv ve formě nemoci, nebo rukou někoho jiného z nejrůznějších stupidních důvodů, lidé prý nepáchají sebevraždy tak často, jako ve vyspělé části světa.
Proč u nás, kde nemusíme mít relativně strach, že umřeme hlady a kde nás pravděpodobně nikdo nerozseká mačetou, protože jsme z kmene Kutu a on z kmene Butu, spáchá za rok sebevraždu 7000 lidí?! Mimochodem je to stejný počet lidí, jako umře ročně při dopravních nehodách.
A tak mě napadá proč. Říkám si, že možná máme málo fyzického pohybu. Je přeci známo, že sport vyplavuje do těla hormony štěstí. Dříve byla těžká a namáhavá práce každodenní realitou.
Možná je to způsobeno prostředím. Lidé žijí převážně ve městech a když se zamyslíte, tak v běžném pracovním dnu na pořádnou přírodu nenarazíte. Pokud tedy nepočítám ten kousek od psů posraný a zdevastovaný trávy, přes kterou jdu ráno na parkoviště. S tím souvisí i všudypřítomný a celodenní hluk, nebo spíš takovej hukot. Minule jsem si šel u našich na konci vesnice přes den zdřímnout a byl jsem úplně šokovanej a nesvůj kvůli tomu absolutnímu tichu.
Možná je to stravou. Dříve byli vlastně všechny potraviny BIO. Také asi ta skladba jídelníčku byla jiná. Méně tuku a více zeleniny. Řekl bych.
Další a asi hodně důležitý je všudypřítomný tlak společnosti. Dnes se hodně úspěšnost měří podle peněz a společenského postavení. Začíná to už takovou kravinou, jako je to, co mám na sobě. Nenávidím za to módní průmysl, kterému se povedlo vtlouknout nám do hlav heslo, že šaty dělají člověka. Ne, to člověk dělá člověka a ne zasranej kus hadru. Bohužel to začíná už u mladých, kteří jedou jen po určitých „in“ značkách a pokračuje to dál, kde dospělí zase jedou po jiných značkách.
Dálší je určitě práce, která musí mít dostatečný zvuk a naše pozice dostatečnou důležitost, nejlépe podtržená nějakým anglickým výrazem. Jako třeba: Account manager, Customer care manager, HandlerOffice manager, Purchasing specialist ,Sales representative.
Další je na řadě bydlení. Čím je větší, tím je člověk lepší. Nejlepší lidi jsou jasně ty, co mají krytej bazén a patrovej dům v nějaké skvělé lokalitě.
Další jsou nároky na naše vědomosti. Musíme umět minimálně dva cizí jazyky, politickou situaci ve světě, kde leží Mariánské Lázně a Mariánské Ostrovy, Přes které státy protéká Labe a jestli teče na mapě světa nahoru, nebo dolu.
To už to trochu zlehčuji a to nechci. Práce, bydlení, nebo lépe řečeno domov a vědomosti jsou důležité, ale nemělo by to být provázeno takovým tlakem a hodnocením ostatních, protože jinak všechny tyto věci určitě přispívají k všeobecnému tlaku a s tím jde ruku v ruce obrovský stres.
Dál žije spousta lidí ve vztazích, ze kterých nemůžou uniknout. Spousta lidí zase žije samo a nemůžou si nikoho najít. Spousta lidí miluje a nejsou milováni. Je toho na nás prostě hodně.
Markéta (kolegyně a troufnu si říci i kamarádka :-)) mi říkala, že člověk musí stát vždy na třech nohách. Ne, nebyla to žádná čuňárna a má to svou logiku. Když totiž o jednu nohu přijdete, tak to ještě v pohodě ustojíte. S jednou už to nestojí za nic a když přijdete o všechny, tak jste v hajzlu. Je jasný, že první a povětšinou tou nejstabilnější nohou je rodina. Dál to bude práce, kde trávíme čím dál tím víc času, takže vás musí bavit a naplňovat. Další nohou jsou přátelé. Když máte to štěstí a máte dobré přátele, tak máte fakt hodně pevnou nohu o kterou se můžete opřít. Když máte čas a peníze, tak můžete mít taky koníčka. Sport, sbírání známek, cokoliv.
Čas od času, každý z nás přijde o jednu nohu, nebo už prostě neunese ten tlak a zhroutí se. To se prostě stává. Někdy to zvládne sám, jindy s pomocí někoho druhého, ale téměř vždy se to nakonec zlepší. Každému, kdo je momentálně v situaci, která je na hovno, vzkazuji jen - VYDRŽTE a BOJUJTE! ZLEPŠÍ SE TO!

14 komentářů:

  1. Pavliku, přemejšlel jsi někdy o tom, že bys byl dobrej pojišťovák? Poslední, kterej u mě byl, taky mluvil o třech nohou (nebo nohách, jako u stoličky - ta už to dokonce neustojí ani na dvou:) - rodina, práce (přítomnost) a pojištění (budoucnost)... Ale tvoje tři nohy se mi líbí víc, ty moje třetí noho;) Honza

    OdpovědětVymazat
  2. Kde je ten první komentář?

    OdpovědětVymazat
  3. Kdo se ptá?? Smazal jsem ho! Byl to debilní komentář od někoho, kdo si můj článek ani pořádně nepřečetl a už vůbec ho nepochopil. Nechápu proč někdo komentuje něco, čemu nerozumí. Normálně bych se to komukoliv pokusil vysvětlit, nebo bych si rád podiskutoval, ale nebudu něco vysvětlovat někomu, kdo píše kraviny a pak se ani nepodepíše.

    OdpovědětVymazat
  4. Tomu se říká cenzura a vypovídá o schopnosti sebekritiky!! Debilní komentář taky komentář.

    OdpovědětVymazat
  5. No, nevím, jestli někdo potřebuje být schopen přijímat kritiku od někoho, kdo má potřebu psát "kritiku" anonymně, to příliš nesvědčí o její konstruktivitě. Nicméně také moc nechápu, proč P. komentář smazal. Četla jsem ho, velice nepodloženě kritizoval obsah, jemuž jeho autor neporozuměl. Debilní komentář taky komentář.

    No a můj názor na článek by byl na sáhodlouhou debatu, jejíž hlavní body právě strkám do kapsy a vytáhnu je až v hospodě, nebo někde jinde, při osobním kontaktu, až se mi bude chtít. Abee

    OdpovědětVymazat
  6. Převážná většina zpravodajských serverů povoluje anonymní komentáře. Výsledkem bývá to, že si tam spousta "anonymů" léčí komplexy a píšou tam totální bláboly, které se v podstatě nedají číst. Respektuji názor někoho, kdo si za svým názorem stojí a tudíž se pod něj podepíše. Já taky píšu za sebe, neskrývám svojí identitu, svoje názory a mnohdy i svoje pocity. Jelikož je to můj blog, mám právo si ho nenechat pozvracet nějakým stupidním anonymním komentářem. Abee má pravdu, nebyl to nějaký útočný, nebo snad zlý komentář. Jen byl totálně mimo a mě se na ten blábol nechtělo koukat pokaždé, když se sem kouknu. Jestli si autor myslí, že to tak nebylo, dá ho sem znova a podepíše se, tak ho tu klidně nechám.
    Jinak se Abee těším na tu sáhodlouhou debatu v hospodě, nebo kdekoliv jinde, až se nám bude chtít.

    OdpovědětVymazat
  7. „Ano“ rozhodně souhlasím s tím že cenzuře už odzvonilo. Ale musím dát autorovi také za pravdu, pokud se dotyčný nepodepíše, tak pak jako by nebyl! - Stačí jen iniciál že?!
    Vždy se vracíme zpět-co jak bylo, jak se vše dělalo, jací byli lidé atd., ale nelze srovnávat. Proč říkáme co bylo-spíše pojďme říkat co uděláme stejně, aby to bylo jako dřív- nebo co neuděláme z čeho jsme se ponaučili.
    Třeba sebevražda. Teď je smrt běžná a všudypřítomná- už jen to že stačí zapnou televizi a když zrovna v seriálu nesekají hlavy, tak ve zprávách posloucháme kolik lidí se zabilo, anebo kolik bylo zabito. Už dětem to vtloukáme do hlavy tím že sledují všechny tyto pitomosti- NAŠE CHYBA!
    Jen si nemyslím a nesouhlasím vždy s tím jak se říká“ TO BUDE LEPŠÍ“ . Spíše je to tak že se s tím člověk naučí žít a přizpůsobí se tomu. Ale o tom ten život sakra je- dělat kompromis. Když bude někdo na kom vám záleží nemocen a všichni říkají jak to bude dobré a ono přitom není- tak také není člověk po celou dobu ve sračkách ale naučí se s tím žít. A spíše se raduji z každé chvilky co je tu s náma! A co když zemře co se pak stane se mnou?!!! Neumřu také, ale přizpůsobím se! Budu na něj myslet bude to těžké ale život jde dál…… A o tom to asi je!
    Sebevražda nebo tesknění není dokonalý únik od reality- Sny ano!!! Každý by měl nepřestávat Snít!A-Lexx

    OdpovědětVymazat
  8. Šárka:Co jsem si přečetla komentář p. A-Lexxe, tak jsem se musela pousmát tomu,jak si pan spisovatel vymáhá čtení jeho článků :)
    Druhé pousmíní přišlo,při posledním odtavci A-Lexxe, kde píše, že ten dotyčný je "pořád s náma". Protože, co mi bylo vyprávěno po jedné akci, tak i po mém odchodu se všichni se mnou a o mě bavili :) (nemusela jsem umřít, aby si na mě vzpomněli)- byla jsem tam s nima i když jsem odešla.... vím jen okrajově, co se tam odehrávalo ale věřím, že se mnou byla sranda a doufám, že jsem byla slušná :)
    Jinak co se týká článku, mám takové rozporuplné pocity, jelikož jsem alergická na kecy mojí babičky, jak se měli lépe, jak všechno bylo lepší .... já pořád tápu v těhle věcech, jelikož já to nemohu posoudit a ani se mi soudit nechce.(Budu stejná za x let?). Můj názor je takový, že to bylo stejný, jenom se o plno věcích nemluvilo, nebo se to tutlalo. Chci to brát takové jaké to je. Je nás mnoho, planeta nás neuživý a tak se nás snaží "minimalizovat" ať je to hromadně, nebo po jednotlivcích.... a pokud máš okolo sebe (myslím v tvém okolí),někoho kdo se zabil, je mi to líto. Ale víc mě mrzí, když lidi umírají zaviněním druhých (v autě a tak ...). Oni chtěli žít, jeli někam na dovču, nebo si jen vyšli v Maďarsku na diskotéku a už se nevrátili domů??? Tohle mi připadá krutý. To, že si někdo chce vzít život a nikdo ti v tom nepomůže, nebo ti to někdo nerozmluví, tak si nežij!! My jdem dál ... Třeba je to názor, který bych zítra nenapsala, ale dneska to tak cítím.
    Jelikož mi včera jedna kamarádka zlomila srdce na 8 částí a tak mám zase o jednu bolístku víc. Vnímám svět černěji a všichni, co se někoho - kamrádky nebo neznámého člověka - zbavují bezdůvodně mě prostě dneska vytáčí.... už je pro mě mrtvá a nemusela si vzít plato prášků... a já jdu dál, protože jsem našla další 3 kamarády v práci. Ale když se tak koukám, tak pokud ztratím 1 kamaráda a najdu 3 (tisíckrát lepší)???? je to výhra .... THNX

    OdpovědětVymazat
  9. To A-lexx: Bylo by smutné myslet tímto způsobem. Mám se blbě, líp nebude a musím se naučit s tím žít. Jsi asi větší pesimista, než já. Já chci prostě věřit, že blbý období skončí a zbyde z něho jen vzpomínka. Budu taky do poslední chvíle věřit v uzdravení a nechám se smrtí svojí, nebo někoho blízkého překvapit a pak se s tím poperu. Snít je určitě dobré, ale nesmí se z toho stát únik od reality. To by jme mohli nakonec skončit jako v POČÁTKU.
    To Šárka: Popravdě bych potřeboval na tvojí první větu cedulku s nápisem SARKASMUS. A jestli to sarkasmus není, tak to zabolelo. :-)
    Nemluvil jsem o politice, o které tvoje Babička mluví a kterou bych taky nechtěl vrátit. Mluvil jsem o přírodě, o zdravějších potravinách, o větším množství pohybu. Když jsem to ale psal, tak nějak jsme v hlavě viděl dobu První Republiky, která je mi sympatická. I když si jí možná romantizuji. Ale ono ani tak nejde o dobu. Za války se lidi taky neměli nijak skvěle a neřešili to sebevraždou, tak často, jako dnes. Je strašné ztratit blízkého člověka vinou někoho jiného (autonehoda, vražda), ale není v našich silách tomu zabránit. Když ztratíme někoho blízkého tím, že se o život připravil sám, je to stejně zdrcující, ale rozdíl je v tom, že si budeme říkat - Mohl jsem tomu zabránít? Mohl jsem mu být víc oporou? Stalo by se to, kdybych mu víc pomohl?

    OdpovědětVymazat
  10. Musím říci že s komentářem A-Lexx v něčem souhlasím a něčem ne. Souhlasím s tím že vše bude dobré a že se to zlepší-tak to už je dosti ohrané!!! ale že je smrt tady kolem nás tak ohraná a že je to běžná součást života tak to si nemyslím.
    Moc mě pobavil komentář Šárky- že si spisovatel vymáhá čtení jeho článků- čím proboha ??? Nezaujal mě začátek nebo vubec jak se to píše tak jdu od toho!

    A teď k tématu Pavlíkovo.
    Rozhodně se pozastavuji nad tím proč lidé pachájí sebevzarždu. Myslím si že tam kde žijeme se nemáme vůbec zle. Když si představím jak se asi mají lidé trpící v africe hladem tak je to strašné- nedostatek vody a potravy! Proč si neberou život ze zoufalství? Je to divné asi by se měl člověk radovat více z maličkostí než z toho jaké má postavení nebo jak se jeví na obdiv- jaké má auto , dům a konto!!! Jinak autor nechtěl poukazovat na historii,ale pořád to dělá-souhlasím se Šárkou a chápu její alergii na keci její babičky a autora. Roman Z

    OdpovědětVymazat
  11. Šárka: To Roman Z - Jelikož jsem Pavlíka načapala u kolegy s tím, zda ví, že má blog :) (pokud je A-Lexx - Alex) Ale proboha, to byl jen vtípek, nemyslela jsem to vůbec zle, ale každopádně poslední dobou mu komentují jeho články víc a víc lidí, co už je podezřelé. Snad se dá ta alergie léčit .... :)
    To Pavlík: Pavlíku, pokud si nerozuměl mojí srandě - tak jí budeme říkat Šarkazmus :)
    Já ti nebudu vyvracet tvůj názor a už se mi na to nechce odpovídat, asi by to bylo na dlouho, jen jsem ti sem napsala něco, co jsem chtěla ti napsat k tomuto článku. A pokud se ti líbila společnost před xlety, tak Pavlíku, slez ze stromu k tomu noťasu.... :) (šarkazmus)

    OdpovědětVymazat
  12. Musím říct, že Šárka se svým šarkaztickým psaním mě velmi baví. Podle všeho je to moc chytrá holka, akorát mě přijde teď trochu jízlivá. Možná je to tím současnou bolestí nebo se mi to zdá.

    Jinak k historii a kecech o starých dobrých časech. Vím přesně, kterou část z tý starý doby má Pavlík na mysli a není to tak zcela jen o těch materiálních věcech, ale zvláště o pocitu z těch dob. Pocity většího klidu a lepšího chování lidí k sobě. A bylo to i menšími movitostními rozdíly mezi lidmi, protože ať si říká kdo chce co chce, velké rozdíly dělají zle. Ten kdo má víc o moc pěněz si hned myslí, že se nemusí ke každýmu chovat slušně - co je mu totiž do lidí (viz. někteří podnikatelé). Samozřejmě to vůbec není pravidlem a naopak jsem přesvědčen, že drtivá většina lidí jsou slušní, čestní a dobří. Jinak bychom to tady ani nepřežili.
    A další věc.Jak jste už správně nakousli, nežili jste v tý době, tak nemůžete soudit. Další pravda je, že z minulosti se žít nedá a tím pádem se musí brát to co je.Nicméně si můžeme z té minulosti něco vzít a pokusit se to teď změnit a aplikovat to do dnešní doby. To chtěl třeba Pavlík jenom nastínit a připomenout, protože opravdu některé věci dnes jsou kurva absurdní a všichni o tom víme a všichni na to nadáváme a všichni to děláme. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Šárka: Někteří lidé procházejí životem spokojeni, když je sklenice napůl plná. Jiní tráví čas naříkáním, že je napůl prázdná. Pravdou je, že je zde sklenice s určitým množstvím tekutiny. Od této chvíle záleží jen na tobě ...

    OdpovědětVymazat