sobota 27. listopadu 2010

Předsevzetí

Proč neplníme svoje vlastní předsevzetí?? Proč neposloucháme sami sebe??? Proč, když si dáme nějaké rozumné předsevzetí, o kterém sami sebe po dlouhém přemýšlení přesvědčíme že je dobré, tak ho nakonec nejsme schopni dodržet. Dáváte si vůbec předsevzetí?
Myslím že nejhorší je boj, který vedeme sami se sebou. Když si řekneme, nebudu dělat tamto, nebo budu dělat toto, tak nás to pak stojí mnoho sil to tak opravdu dělat. A stejně to povětšinou vzdáme. Ale proč? Nemluvím tady o závislostech jako třeba kouření, alkohol, jídlo, sex, které se dají alespoň nějak zdůvodnit, nebo omluvit.
Myslím třeba předsevzetí typu: budu víc cvičit, budu míň cvičit, budu víc číst, budu víc koukat na televizi, budu hodnější k lidem, budu hodnější k sám k sobě, nebudu chodit do práce, vydělám milion, budu mít sex s Ivou Kubelkovou, budu mít IQ 200, přestěhuju se na Pandoru, budu žít věčně.
Všechno to jsou samozřejmě věci, které jsme schopni bez větších problémů splnit. Jsou to věci smysluplné, které by nás mohli někam posunout a udělat z nás lepšího člověka. Mimochodem to by mělo být úkolem a snahou každého z nás. Být lepší člověk.
Tak jak to tedy udělat?

6 komentářů:

  1. Ehm. Pavlíku, zajímavý nápad. Ale jsem si naprosto jistá, že ani božský lesbický sex s Ivou Kubelkovou by ze mě neudělal lepšího člověka. Tereza

    OdpovědětVymazat
  2. Ze mě by Terezko určitě udělal víc sebevědomého člověka. A to je určitě pozitivní změna, ne?? :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to jsem se zase zasmála :-D
    ...budu se víc koukat na televizi... :-DDDD

    OdpovědětVymazat
  4. Nebo budu žít na Pandoře...:D Nee, skutečně krásné příklady Pavlíku. a Já ti možná odpovím, PROČ nedodržujeme předsevzetí - jsme líný, bojíme se změn a raději se držíme toho starého, známého..

    OdpovědětVymazat
  5. To taky. Ale víc než tý změny se asi bojíme toho procesu. Ten je vždycky namáhavý a často nepříjemný. Vždycky je něco za něco. A to nejlepší stojí nejvíc práce.

    OdpovědětVymazat
  6. Je to jednoduché. Když si člověk určí cíl (na Silvestra tomuto cíli říkáme předsevzetí), tak by si za ním měl jít. Já si řekla, že změním svůj život, rozešla se s přítelem, všechno prodala a letěla na Zéland. A teď jsem za to ráda. Jde jen o to nebát se a plnit si své sny a cíle, resp. předsevzetí. Všechno něco stojí. Ale přišla jsem na to, jak si předsevzetí plnit. Chce to pozitivní přístup, promyslet si, co přesně chcete dopředu a dát si datum, do kterého si cíl splníte. Odměňovat se, nechat se podporovat okolím (rodinou, přáteli). Mohla bych toho poradit ještě víc, ale věřím, že si poradíte i sami :) Držím Vám všem palce!

    OdpovědětVymazat